KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

Brandwonden

Wat zijn brandwonden?

Brandwonden zijn aantastingen van de huid die ontstaan zijn door hitte of koude.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Bij een lichte brandwond is de huid rood, warm en gezwollen. Dat is een eerstegraads verbranding. In ernstiger gevallen is de huid ook pijnlijk en vormen zich blaren. Dat is een tweedegraads verbranding. Bij een zware, derdegraads verbranding is de huid grijswit tot zwart, maar voelt men geen pijn.

Mogelijke oorzaken

Brandwonden kunnen door hitte, maar ook door bevriezing of door inwerking van chemische middelen ontstaan. De hitte kan komen van kokende vloeistoffen als water en olie, vuur of elektrische stroom. Ook zonlicht of andere UV straling kan brandwonden veroorzaken.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • er is sprake van een derdegraads verbranding en uw huid is gevoelloos, of de huid ziet er aangetast uit;
  • er is sprake van eerste- of tweedegraads verbranding en de doorsnede van de brandwond is groter dan ongeveer 2 cm (groter dan een muntstuk van 1 euro);
  • de brandwond is veroorzaakt door elektriciteit of een chemisch middel.

Vooral brandwonden aan hoofd, hals, handen, voeten of geslachtsorganen moeten in het oog worden gehouden.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Zo snel mogelijk beginnen met het koelen van de wond. Het beste kan gekoeld worden met zacht stromend, lauw leidingwater. Koel tenminste 10 minuten. Nog langer is beter, maar pas dan wel op voor onderkoeling. Verwijder tijdens het koelen de kledingstukken, tenzij deze aan de huid gekleefd zitten (Voorkom dat de huid verder beschadigd wordt).
Gebruik in eerste instantie geen zalf of andere smeersels en poedertjes, dit infecteert de wond. Ook het doorprikken van blaren verhoogt de kans op infectie.

Welke producten kan ik gebruiken?

Bij eerstegraads brandwonden hoeven in het algemeen geen middelen te worden gebruikt. Zo nodig kunnen kleinere brandwonden behandeld worden met steriele vaseline of povidonjood-zalf.
Tweedegraads brandwonden kunnen het beste verbonden worden met speciale synthetische- of hydrofiberverbanden, in overleg met uw arts of apotheek.
Ernstige zonnebrand kunt u het best nathouden, bijvoorbeeld met een vochtige handdoek of natgemaakt Engels pluksel. Daarna kunt u eventueel een neutrale crème of een after-sun gebruiken.