Griep en verkoudheid
Wat zijn griep en verkoudheid?
Griep en verkoudheid zijn beide infectieziekten die veroorzaakt worden door een virus. Beide ziekten gaan bij personen die een goede weerstand hebben vanzelf over. Dat duurt bij verkoudheid drie tot vier dagen; een griep wordt na drie tot vijf dagen minder erg.
Wat zijn de symptomen en klachten?
Mogelijke klachten bij verkoudheid zijn hoesten, een verstopte neus of een loopneus, keelpijn, oorpijn en een lichte verhoging. De koorts is meestal niet hoger dan 39°C en er is geen spierpijn. Bij echte griep (influenza) wordt u binnen een paar uur erg ziek, met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts (39 – 40°C). Soms komt daar een droge hoest of een rode, pijnlijke keel bij. Na een griep kunt u zich nog zeker een week ‘slap’ voelen.
Mogelijke oorzaken
Griep en verkoudheid worden beide veroorzaakt door een virus. U kunt besmet worden door anderen die het virus bij zich dragen. Dat kan door het virus in te ademen, maar u kunt ook indirect besmet raken, bijvoorbeeld via de handen van een grieperig persoon.
Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:
- als u griep hebt en lijdt aan CARA, taaislijmziekte, een chronische hartaandoening of diabetes;
- als u griep hebt en zwanger bent;
- bij plotseling optredende koorts (hoger dan 38 °C) na een verblijf in de tropen. De koorts zou veroorzaakt kunnen worden door malaria. Een malaria-aanval kan tot een jaar na terugkeer uit de tropen optreden.
Voor volwassenen geldt:
- als de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt;
- als u benauwd bent en veel slijm ophoest;
- als u moet braken en een stijve nek hebt;
- indien de volgende klachten langer dan vijf dagen aanhouden: pijn in de bovenkaak of kiespijn, pijn tijdens het kauwen of pijn die verergert bij het voorover bukken;
- bij bejaarden boven de 75 jaar die een zieke indruk maken.
Voor kinderen raadpleegt u de huisarts als:
- de koorts na 3 dagen niet gezakt is;
- bij 40 °C koorts of meer;
- er langer dan één tot twee dagen groen of geel snot uit de neus komt;
- het kind niet drinkt of moet braken;
- de temperatuur weer stijgt na enkele koortsvrije dagen;
- het kind een slappe, versufte of verwarde indruk maakt;
- het kind niet rechtop kan zitten of het hoofd niet naar voren kan buigen.
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Zorg voor een goede weerstand door gezond eten, goede nachtrust en voldoende beweging; roken draagt niet bij aan een goede weerstand.
- Bent u verkouden of grieperig, drink dan voldoende, ventileer goed, slaap met het hoofd wat hoger.
- Bent u astma-, hart-, of nierpatiënt, heeft u suikerziekte of een verminderde weerstand of bent u ouder dan 65, dan is een griepvaccinatie aan te bevelen. U kunt uw huisarts ernaar vragen. Een vaccinatie vermindert de kans op griep met 70 procent.
Welke producten kan ik gebruiken?
Door de gangbare middelen tegen verkoudheid zult u niet sneller genezen van de verkoudheid of griep, maar ze kunnen wel sommige hinderlijke klachten verminderen:
Spierpijn, hoofdpijn en koorts:
Paracetamol is in veel gevallen effectief en kent de minste bijwerkingen.
Ook middelen met ibuprofen, naproxen of carbasalaatcalcium kunt u gebruiken.
Carbasalaatcalcium is niet geschikt voor kinderen. Indien u middelen gebruikt om het bloed minder snel te laten stollen (‘bloedverdunners’) kunt u beter geen middelen gebruiken die carbasalaatcalcium, ibuprofen of naproxen bevatten.
Keelpijn:
Het zuigen op een snoepje of dropje kan verlichting geven. Ook gorgelen met (zout) water en het drinken van koud vocht kunnen helpen. Een zoutoplossing kunt u eenvoudig zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een (bier)glas water. Bij veel pijn kunt u eventueel paracetamol als pijnstiller gebruiken.
Verstopte neus:
Neusdruppels met fysiologisch zout verdunnen het slijm waardoor het transport door de neus zal verbeteren. Zeker bij jonge kinderen zijn deze zoute neusdruppels het eerstekeus middel.
U kunt oxymetazoline, xylometazoline of tramazoline proberen als zoute neusdruppels onvoldoende verlichting geven. Deze middelen zijn in principe niet geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar. Er is een speciale sterkte van xylometazoline (0,025%) verkrijgbaar voor kinderen jonger dan twee jaar, maar deze moet met grote voorzichtigheid worden toegepast.
Kinderen vanaf twee jaar mogen deze middelen in een speciaal voor kinderen verkrijgbare dosering gebruiken. Deze middelen mogen niet langer dan vijf tot zeven dagen achtereen gebruikt worden, omdat er bij langer gebruik een tegenovergesteld effect (zwelling en irritatie van het neusslijmvlies) kan optreden.