KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

Hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken in de lucht. Hooikoortsklachten komen vooral voor in het voorjaar en in de zomer. Vroeger dacht men dat de meeste klachten ontstonden tijdens de hooitijd, dit verklaart de naam hooikoorts.
Een allergie is een te sterke verdediging van het lichaam tegen indringers van buitenaf. De allergische reactie speelt zich af op de grens tussen het lichaam en de buitenwereld, in het geval van hooikoorts in de luchtwegen, de neus en de ogen.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Een loopneus, vaak niezen, een gezwollen neusslijmvlies, een jeukende neus, rode geïrriteerde ogen, gezwollen oogleden, hoesten en benauwdheid. Koorts is afwezig. Hooikoorts heeft dus niets met koorts te maken, je voelt je wel vaak moe. Hooikoortsklachten treden op tijdens het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten. Dit loopt van februari tot september. Gras is de grootste boosdoener. De verschillende grassoorten bloeien in de maanden mei, juni en juli.

Mogelijke oorzaken

Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft een aanleg om allergisch te worden. De aanleg alleen is niet voldoende om allergisch te worden. Dat gebeurt pas na intensief contact met bepaalde stoffen. Deze heten allergenen. Een van de allergische reacties is hooikoorts. Deze reactie treedt op na het inademen van stuifmeel (pollen). De pollen zijn afkomstig van bloeiende bomen, struiken, grassen of bloemen. Men kan voor één of meerdere soorten stuifmeel allergisch zijn.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • als u erg benauwd bent;
  • bij een jong kind;
  • als u de hierboven genoemde klachten gedurende langere tijd hebt.


Wat kan ik er zelf aan doen?

  • Zorg dat u zo min mogelijk met stuifmeel in aanraking komt. De concentratie in de lucht kan van dag tot dag en zelfs van uur tot uur behoorlijk verschillen. Vlak na een regenbui is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Dat is dan ook een goed moment om te gaan sporten of wandelen. Ook ’s ochtends vroeg is er nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig.
  • Tijdens het hooikoortsseizoen (voorjaar / zomer) is er een speciaal weerbericht voor hooikoortspatiënten op radio en teletekst.
  • Kies bij een vakantie in het hooikoortsseizoen voor een verblijf in de bergen of aan zee.
  • Probeer niet in jeukende ogen te wrijven, maar spoel ze met lauw water.


Welke producten kan ik gebruiken?

Heeft u slechts korte tijd last van neusklachten, eventueel in combinatie met oogklachten, dan kunt u tabletten of een drank met een antihistaminicum gebruiken. Vrij te koop zijn producten met cetirizine en loratadine. Heeft u langere tijd last van uw ogen of neus door een allergie (hooikoorts), dan komt cromoglicinezuur in aanmerking. U kunt het in de vorm van neusspray of -druppels gebruiken of in de vorm van oogdruppels. Het duurt enige tijd voordat u de werking van cromoglicinezuur bemerkt, het werkt dus niet bij acute klachten.

Bij langdurige of ernstige hooikoortsklachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Die kan bekijken waar u last van heeft en medicijnen voorschrijven, die zijn aangepast aan uw klachten.