KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een afwijkende ademhaling. De ademhaling gaat sneller en dieper dan normaal. Daardoor wordt veel koolzuur uitgeademd, en daalt het koolzuurgehalte in het bloed. Dit veroorzaakt klachten.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Door het gedaalde koolzuurgehalte in het bloed kunt u zich duizelig en gespannen gaan voelen, soms met pijn in de hartstreek. U kunt tintelingen rond de lippen en in het gezicht krijgen. Vaak bent u angstig. U kunt tegelijkertijd last hebben van zweten, ademnood, duizeligheid en hartkloppingen.

Mogelijke oorzaken

Angst, stress of psychische druk kunnen de ademhaling sneller en dieper maken. Bij overbelasting of oververmoeidheid zal dat eerder gebeuren. Het lichaam bereidt zich als het ware voor op een lichamelijke inspanning, maar die komt niet. Vaak beseft u zelf niet dat uw ademhaling sneller en dieper dan normaal is. Door de hyperventilatie worden de klachten ernstiger, wat de angst kan versterken. Zo kunt u in een vicieuze cirkel terechtkomen. De angst kan behalve hyperventilatie ook andere klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld zweten, duizeligheid, flauwvallen, pijn op de borst, hartkloppingen, droge mond, hoofdpijn en misselijkheid.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • indien u niet zeker weet dat hyperventilatie de klachten veroorzaakt;
  • indien de hieronder genoemde aanwijzingen niet werken.


Wat kan ik er zelf aan doen?

  • Ga na waardoor uw angst of spanning ontstaat. Schrijf bijvoorbeeld op in welke situaties u de klachten krijgt.
  • Sommige mensen hebben baat bij ademhalings- of ontspanningsoefeningen.
  • Probeer bij een aanval langzaam en oppervlakkig adem te halen. Ook de adem zo lang mogelijk inhouden kan goed werken.
  • Lukt het zo niet om de ademhaling rustiger te maken, dan kan ademen in een plastic zakje helpen. Door het uitademen komt er veel koolzuurgas in de zak, dat vervolgens weer wordt ingeademd. Hierdoor stijgt het koolzuurgehalte in het bloed en verdwijnen de klachten binnen korte tijd.
  • U kunt ook door een stuk slang ademhalen. De lucht moet dan door een nauw kanaal worden gezogen. Doordat dit veel weerstand veroorzaakt, is de inademing moeilijk en een snelle ademhaling lastiger.


Welke producten kan ik gebruiken?

Er is een inhalatie-apparaatje verkrijgbaar, dat snel ademen lastiger maakt.