KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

Insectenbeten

Wat zijn insectenbeten?

Diverse soorten insecten kunnen een mens bijten of steken. Sommige insecten steken om zich te verdedigen, zoals wespen, bijen en hommels. Andere insecten zuigen bloed op als voeding, zoals muggen, muskieten en teken.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Een insect brengt bij de beet een giftige stof in de huid. Op de plek van de beet wordt de huid vaak rood, gaat jeuken of gaat pijn doen, zwelt soms en kan warm worden. Als het insect in de mond, tong of keel heeft gebeten, kan daar een zwelling optreden. Dat kan de ademhaling ernstig belemmeren. Sommige mensen zijn allergisch voor een bijen- of wespensteek. Dan treden de volgende klachten op: een gevoel van zwakte, duizeligheid en misselijkheid en soms braken. Zo’n allergische reactie kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn.

Mogelijke oorzaken

Terwijl insecten steken, brengen ze een giftige stof in de huid. Niet de prik zelf, maar het gif veroorzaakt de jeuk, pijn of zwelling.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • bij duizeligheid, misselijkheid of braken, benauwdheid, een gevoel van zwakte direct na de steek. Er is spoed vereist;
  • als u direct na de steek uitslag of zwellingen krijgt op een andere plaats dan waar u gestoken bent, bijvoorbeeld op uw oogleden of lippen;
  • bij een steek in de mond, tong of keel (ook aan de buitenkant waarbij zwelling optreedt). Er is spoed vereist;
  • als er om een tekenbeet heen een rode plek komt die zich naar buiten uitbreidt en binnenin wit wordt.


Wat kan ik er zelf aan doen?

  • Voorkom dat u gestoken of gebeten wordt: Gebruik horren en ’s nachts een klamboe. Verjaag bijen en wespen niet door naar ze te slaan. Trek bij een boswandeling een lange broek en iets met lange mouwen aan. Gebruik geen cosmetische producten met parfum; dit trekt insecten aan.
  • Bij een bijensteek kan de angel blijven zitten. Probeer deze met uw nagel of de stompe kant van een mes eruit te schrapen. Aan de angel zit soms nog een klein gifzakje, pas erop niet in dat zakje te knijpen.
  • Een vastzittende teek meteen verwijderen. Brand de teek niet uit, smeer er geen alcohol of olie op. Verwijder de teek door haar met een pincet of speciale tekentang dicht bij de huid vast te pakken en enige keren rond te draaien.
  • Onmiddellijk koelen van de getroffen plek is een goede manier om de zwelling, en dus de pijn en jeuk naderhand, tegen te gaan.
  • Deppen met wat koel water, azijn of citroensap kan de klachten verlichten.


Welke producten kan ik gebruiken?

Tegen jeuk en pijn:
Koelen met een middel met menthol of kamfer bij lichtere jeuk, en de huid plaatselijk verdoven met lidocaïne of pramocaïne bij heviger jeuk of pijn.
Producten met menthol niet in het gezicht gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar.
Crèmes en zalven met lidocaine en pramocaine niet op slijmvliezen of op grote huidoppervlakken aanbrengen.
Er is ook een combinatiepreparaat van menthol en lidocaïne verkrijgbaar.

Ter voorkoming van insectenbeten:
Huid insmeren met een insectenwerend middel zoals diethyltoluamide (DEET).