KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

zweten

Wat is zweten?

Bij zweten verlaat vocht het lichaam via de huid. Deze transpiratie is een methode van het lichaam om af te koelen. De mate van transpiratie verschilt van persoon tot persoon.
Het zweten treedt soms ook op als er geen afkoeling nodig is.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Zweet wordt door zweetklieren geproduceerd. Die zijn bijna over het hele lichaam te vinden. Onder de oksels en in de liezen komt een specifiek soort zweetklieren voor. Dat soort produceert zweet met een sterke geur. Wanneer het lichaam te veel zweet maakt, dan is de huid nat. Dat gebeurt voornamelijk onder de oksels, in de liezen en op het voorhoofd. Het zweet geeft een typische geur af. Vooral de geur van zweetvoeten kan onaangenaam zijn.

Mogelijke oorzaken

Te veel zweten kan optreden bij lichamelijke inspanning, soms zelfs als de inspanning gering is, emotionele opwinding of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Op de huid leven leven bacteriën. Wanneer de huid warm en vochtig is, dan gedijen bepaalde bacteriën goed. Zij produceren dan stoffen die sterk ruiken. In de oksels en liezen zitten bepaalde klieren die de bekende zweetgeur afgeven. Vrouwen in de overgang hebben soms last van opvliegers en met name ’s nachts zweetaanvallen.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

De klachten zijn zo ernstig dat uw dagelijks leven wordt verstoord.

Wat kan ik er zelf aan doen?

  • Regelmatig wassen en schone kleren aantrekken.
  • Vermijd synthetische, slecht absorberende kleding. Kies in plaats daarvan voor wol of katoen.
  • U kunt een deodorant gebruiken om een zweetlucht te maskeren.


Welke producten kan ik gebruiken?

Bij overmatig zweten kunt u producten met aluminiumzouten gebruiken. Ze maken dat de zweetkanaaltjes op de huid samentrekken en daardoor (gedeeltelijk) sluiten. Met name onder de oksels kan 20% aluminiumchloride in alcohol worden gebruikt. Deze oplossing gedurende een week aanbrengen.