KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

Verstopping/obstipatie

Wat is verstopping of obstipatie?

De normale frequentie van de stoelgang varieert van persoon tot persoon. De een hoeft maar een keer in de drie dagen naar de wc voor de ontlasting, de ander moet daarvoor drie keer per dag naar de wc. Wanneer u ineens veel minder vaak dan normaal naar de wc moet, kunt u verstopping hebben.

Wat zijn de symptomen en klachten?

U hoeft veel minder vaak naar het toilet dan normaal. De ontlasting is hard, de stoelgang gaat moeilijk. Ook kunt u buikpijn en/of een opgeblazen gevoel of pijn aan de anus hebben.

Mogelijke oorzaken

Door vezelarme voeding, weinig drinken of weinig lichaamsbeweging, maar ook door het lang ophouden van de ontlasting kan verstopping ontstaan. Tijdens perioden met spanningen of tijdens lange reizen is de kans op verstopping groter. Sommige geneesmiddelen kunnen verstopping veroorzaken. Laxeermiddelen, die gebruikt worden om een verstopping op te heffen, kunnen bij langdurig gebruik juist weer verstopping veroorzaken.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • bij slijm of bloed bij uw ontlasting;
  • als de verstopping erge klachten veroorzaakt;
  • als geneesmiddelen gebruikt worden die verstopping kunnen veroorzaken;
  • als de verstopping gedurende enkele weken wordt afgewisseld met diarree;
  • als u uw eet- en/of leefpatroon heeft aangepast en desondanks de verstopping niet overgaat of zelfs erger wordt.


Wat kan ik er zelf aan doen?

  • Zorg voor een gezonde vezelrijke voeding, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en peulvruchten. Deze voeding prikkelt de darmen en stimuleert de stoelgang.
  • Drink genoeg (anderhalf tot twee liter per dag) en ook tijdens de maaltijden.
  • Beweeg voldoende.
  • Houd de ontlasting niet te lang op.
  • Eventueel kunt u een kleine portie zemelen toevoegen aan uw voeding en tegelijk veel water drinken.


Welke producten kan ik gebruiken?

Als aanpassing van uw leef- en voedingspatroon niet helpt, kunt u gedurende enkele dagen een laxeermiddel gebruiken. Een laxeermiddel dat prikkelend op de darmen werkt is bisacodyl. Het werkt na 5 tot 10 uur. Gebruik zo’n laxeermiddel zo kort mogelijk: niet langer dan 3 dagen. Een nadeel van deze middelen is namelijk dat de darmen bij langdurig gebruik door gewenning ‘lui’ worden en dit heeft een negatief effect op de stoelgang. En dat leidt juist weer tot verstopping.

Laxeermiddelen met een ander werkingsprincipe zijn lactulose en lactitol. Deze stoffen worden door darmbacteriën omgezet in zuren die laxerend werken. Die omzetting gebeurt in de dikke darm, daarom duurt het enige tijd (1 tot 3 dagen) voordat deze middelen werken. Probeer het gebruik te minderen en als het kan te stoppen, zodra de stoelgang weer normaal is.

Verder zijn er ook zwelmiddelen (o.a. psylliumzaad) verkrijgbaar met een vergelijkbare werking als die van zemelen. U kunt deze middelen gebruiken alleen als u op geen enkele andere manier voldoende vezels binnenkrijgt. Bij deze middelen is het zeer belangrijk dat u voldoende erbij drinkt, anders kunnen ze de verstopping verergeren.

Kinderen mogen alleen laxeermiddelen gebruiken in overleg met de arts.

Gebruik liever geen wonderolie vanwege de bijwerkingen (buikkrampen en een onvoorspelbaar effect).
Laxerende kruiden(thee) met senna, aloë, rhamnus, of rheum kunt u beter niet gebruiken, omdat de kans op bijwerkingen, zoals buikkrampen, groter is. Bij langdurig gebruik kunnen ze de gevoeligheid van de darmen voor prikkels sterk verminderen en op die manier ‘verslavend’ werken.