KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

Hoofdroos

Wat is hoofdroos?

Roos is een huidaandoening met schilfers die meestal op de hoofdhuid voorkomt. Het is een milde vorm van seborroïsch eczeem. Bij het ontstaan spelen vermoedelijk de schimmel Pityrosporum ovale en erfelijke factoren een rol.
Hoofdroos is een cosmetisch probleem dat desalniettemin heel hinderlijk kan zijn.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Bij volwassenen een droge of vettige schilfering van de behaarde hoofdhuid. Dit kan gepaard gaan met jeuk. Vooral op donkere kleding vallen de schilfers op, en de meeste mensen vinden dat vervelend. Bij jonge kinderen zit de vettige, gelige huiduitslag met roodhuid en schilfers als een dikke laag op het hoofd. Deze uitslag wordt wel ‘berg’ genoemd. Deze vorm treedt meestal in de eerste levensmaanden op en verdwijnt vaak vanzelf voor de eerste verjaardag.

Mogelijke oorzaken

Bij het ontstaan spelen vermoedelijk erfelijke factoren en de schimmel Pityrosporum ovale een belangrijke rol. Roos wordt erger door bepaalde zeepproducten, cosmetica, droogte, kou, stress of voeding.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • de klachten zijn ernstig en u heeft ook andere huidproblemen
  • als de huid ontstoken is, bijvoorbeeld door krabben
  • als er zes weken na het begin van de behandeling geen verbetering is opgetreden


Wat kan ik er zelf aan doen?

  • U kunt beter niet krabben, want daardoor beschadigt de huid en kunnen de klachten verergeren.
  • Vermijd factoren die roos kunnen bevorderen. Soms is het duidelijk welke dat zijn. Het kan gaan om bepaalde zeepproducten, cosmetica of bepaalde kleding, maar ook om vermoeidheid of stress.
  • Was het haar, bij voorkeur elke dag, met een milde shampoo. Masseren van de hoofdhuid is goed voor vermindering van de schilfering. De shampoo goed uitspoelen om eventuele irritatie van de hoofdhuid door achtergebleven zeepresten, te voorkomen.


Welke producten kan ik gebruiken?

Bij roos krijgt u Selsun (seleensulfide) mee als een gewone shampoo onvoldoende werkt. Ketoconazol hoofdgel kan daarna door een huisarts voorgeschreven worden mocht de Selsun onvoldoende werken. Na het stoppen met de behandeling kan de hoofdroos wel terugkomen.