Maagklachten
Wat zijn maagklachten?
Dat zijn klachten in de bovenbuik doordat de wand van de maag of de slokdarm is beschadigd of geïrriteerd. De maag produceert maagzuur en bepaalde enzymen om voedsel te kunnen verteren. Wanneer de natuurlijke bescherming van de maag, het maagslijmvlies, beschadigd is, kan het maagzuur direct inwerken op de maagwand. Behalve door een beschadiging van de maag- of slokdarmwand, kunnen maagklachten ook veroorzaakt worden doordat de overgang tussen slokdarm en maag niet goed functioneert. Het gevolg daarvan is dat er maagzuur de verkeerde kant op kan gaan, de slokdarm in.
Wat zijn de symptomen en klachten?
De beschadigingen aan de maag- of slokdarmwand geven niet altijd dezelfde klachten. Sommige mensen hebben last van een brandende pijn in de borst en bovenbuik, zure oprispingen en pijn bij het slikken. Zij hebben brandend maagzuur. Anderen hebben maagpijn, misselijkheid en/of een opgeblazen gevoel.
Mogelijke oorzaken
Bekende oorzaken van maagklachten zijn overmatig alcoholgebruik, te veel, te vet of te gehaast eten, en het gebruik van sommige medicijnen (onder andere pijnstillers, antibiotica, ijzerpreparaten).
Verder heeft meer dan de helft van de zwangere vrouwen last van brandend maagzuur door een verhoogde druk in de buikholte en in de maag. Bij een maagzweer is de maag in de meeste gevallen ontstoken door een infectie met helicobacter pylorii.
Bij sommige mensen met maagklachten sluit het middenrif de maag niet goed af van de slokdarm. Het maagzuur kan dan in de slokdarm komen en het slijmvlies daar irriteren.
Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:
- het betreft een kind met maagklachten;
- bij een drukkende, zeurderige pijn in de buik tijdens de zwangerschap;
- u bent minder dan een jaar geleden behandeld voor een maag- of darmzweer;
- bij pijn die uitstraalt naar de armen, de kaken of de rug;
- als u bloed heeft in uw braaksel en/of ontlasting (die kan dan zwart zijn);
- als uw eetlust vermindert en uw gewicht afneemt;
- als een aanpassing van uw eetgewoonten geen effect heeft;
- de klachten houden aan meer dan 2 weken aan of verergeren.
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Minder vet eten, matig zijn met alcohol en koffie en niet roken.
- Ga na of u meer last hebt van maagklachten na het eten van bepaalde levensmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid eten, chocolade, cafeïne, vet eten. Vermijd levensmiddelen waarvan u last hebt.
- Vermijd houdingen die de klachten verergeren zoals bukken, tillen en liggen gaan na het eten.
- Zet bij nachtelijke klachten het hoofdeinde van het bed op klossen van circa 20 cm.
Welke producten kan ik gebruiken?
Meestal gaan maagklachten vanzelf over. Heeft u af en toe klachten, dan kunt u een middel nemen waarin algeldraat en magnesiumzout zitten. Dit middel neutraliseert het maagzuur. Het mag niet gebruikt worden door mensen met een nierstoornis. Er zijn dranken en tabletten verkrijgbaar.
Gebruikt u al medicijnen, dan is het goed om uw arts of apotheker te raadplegen, omdat sommige medicijnen niet gecombineerd kunnen worden met algeldraat of magnesiumzout.
Gebruik deze middelen niet langdurig. Indien na twee weken geen duidelijke verbetering van de klachten optreedt, is het verstandig naar uw huisarts te gaan.