KESTEREN 0488 - 482 133 | OCHTEN 0344 - 642 300 | RHENEN 0317 - 796 000

Oorpijn

Wat is oorpijn?

Oorpijn is meestal een teken van een ontsteking in het oor. De ontsteking kan in de gehoorgang of in het middenoor zitten.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Pijn in het oor, gehoorverlies, oorsuizen en jeuk. Soms kunt u ook last hebben van bijverschijnselen zoals braken, hoge koorts, afscheiding van pus uit het oor en zelfs diarree. Oorpijn kan bij kleine kinderen ook samengaan met buikpijn, misselijkheid en/of koorts.

Mogelijke oorzaken

Een ontsteking van de gehoorgang, het gedeelte dat in direct contact staat met de buitenlucht, dus voor het trommelvlies, kan komen doordat er bacteriën groeien in een vochtige gehoorgang. Wanneer vocht uit het oor komt, spreken we van een loopoor.
Een ontsteking van het middenoor, het gedeelte achter het trommelvlies, kan komen doordat de buis van Eustachius verstopt is. Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Vooral bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad, kan een middenoorontsteking ontstaan.
Tijdens een vliegreis kan een snelle verandering in de luchtdruk oorpijn veroorzaken.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • bij hoge koorts;
  • als de oorpijn snel erger wordt;
  • als de oorpijn na drie dagen nog niet weg is;
  • als u langer dan 14 dagen een loopoor heeft;
  • het betreft een kind jonger dan twee jaar met oorpijn;
  • bij een aanhoudende verstopping van het oor (de arts kan het oor doorspuiten).


Wat kan ik er zelf aan doen?

  • Krab of peuter niet in het oor gebruik ook geen wattenstokjes. Hiermee kunt u de beschermlaag in het oor beschadigen.
  • Laat na het zwemmen of douchen het vocht goed uit het oor lopen; droog eventueel voorzichtig na met een föhn.
  • Zwem eventueel met oordopjes, om water in het oor te vermijden.
  • Bij een vliegreis kan het helpen om tijdens het dalen en stijgen veel te slikken of te gapen. Een hulpmiddel om veel te slikken is het kauwen van kauwgom of het zuigen op een hard snoepje.


Welke producten kan ik gebruiken?

Paracetamol als tablet of zetpil kan helpen tegen de pijn bij volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar. Oxymetazoline, xylometazoline of tramazoline kunt u toepassen om de buis van Eustachius te openen, zodat de druk in het middenoor afneemt en daarmee de pijn. Deze middelen zijn in principe niet geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar. Er is een speciale sterkte van xylometazoline (0,025%) verkrijgbaar voor kinderen jonger dan twee jaar, maar deze moet met grote voorzichtigheid worden toegepast.
Kinderen vanaf twee jaar mogen deze middelen in een speciaal voor kinderen verkrijgbare dosering gebruiken. Deze middelen mogen niet langer dan vijf tot zeven dagen achtereen gebruikt worden, omdat er bij langer gebruik een tegenovergesteld effect (zwelling en irritatie van het neusslijmvlies) kan optreden.

Als na 3 dagen de oorpijn nog niet weg is, moet u een arts raadplegen.